Containerplatform tip 4/5: Geïntegreerde securityoplossingen

Een containerplatform slim inzetten

Kennisartikel | 3 september 2021

Als je gebruik maakt van gecontaineriseerde applicaties of overweegt deze te ontwikkelen, is de inzet van een containerplatform essentieel. Via het containerplatform kun je de software snel en gemakkelijk verspreiden onder gebruikers, deze eenvoudig onderhouden en snel op- en afschalen.

Het gebruik van een containerplatform kan vele malen complexer zijn dan in eerste instantie gedacht, omdat gecontaineriseerde applicaties en de onderliggende infrastructuur nauw met elkaar zijn verbonden. Deze integratie gaat veel verder dan in het geval van traditionele servers. Daarom geven wij in de aankomende weken 5 tips hoe je een containerplatform slim kan inzetten.

Vorige keer hadden we het over de inzet van Infrastructure as Code (tip 1/5), Microservices (tip 2/5) en Redundantie (tip 3/5). Nu is het tijd voor een nieuwe tip: geïntegreerde securityoplossingen, die helpen om het containerplatform optimaal in te zetten.

Tip 4/5: Geïntegreerde securityoplossingen
Van nature zijn containers minder vatbaar voor misbruik, dan een traditionele server met een volledig besturingssysteem. Dat komt omdat er in een container veel minder processen draaien, waardoor er minder mogelijke ingangen zijn voor een hacker om binnen te komen. Dit is echter geen garantie voor veiligheid. Ook containers worden gehackt als er geen goede securitymaatregelen zijn getroffen. Dit werkt alleen nét even wat anders dan bij traditionele servers.

Waar je op een traditionele server eenvoudig een virusscanner installeert, gaat dit niet zomaar op een container. Goede containers zijn namelijk niet aan te passen (immutable) en bevatten vanuit de ontwikkelaars alleen noodzakelijke onderdelen om de applicatie te laten functioneren. Maak daarom gebruik van securityoplossingen die geïntegreerd kunnen worden in het containerplatform. Zorg er in ieder geval voor dat de containers worden gemonitord op verdachte activiteiten, houd in de gaten of er geen bekende kwetsbaarheden in de containerimages zitten en controleer of de container hardening op de juiste wijze is geïmplementeerd.

Vooruitblik naar tip 5: Laat je goed adviseren en/of ontzorgen
In de volgende tip leggen we uit hoe extern advies je kan helpen bij de optimale inzet van een containerplatform.

Download de brochure ‘Een containerplatform inzetten: 5 tips
Alle tips nog eens rustig nalezen? Download onze brochure waarin we de 5 tips verzameld hebben door hieronder jouw gegevens in te vullen of de brochure op te vragen bij Maarten van Hoeve.

Geen titel(Vereist)

Heb je vragen of wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op, dan spreken we elkaar snel!

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649