Containerplatform tip 2/5: Microservices

Een containerplatform slim inzetten

Kennisartikel | 19 augustus 2021

Als je gebruik maakt van gecontaineriseerde applicaties of overweegt deze te ontwikkelen, is de inzet van een containerplatform essentieel. Via het containerplatform kun je de software snel en gemakkelijk verspreiden onder gebruikers, deze eenvoudig onderhouden en snel op- en afschalen.

Het gebruik van een containerplatform kan vele malen complexer zijn dan in eerste instantie gedacht, omdat gecontaineriseerde applicaties en de onderliggende infrastructuur nauw met elkaar zijn verbonden. Deze integratie gaat veel verder dan in het geval van traditionele servers. Daarom geven wij in de aankomende weken 5 tips hoe je een containerplatform slim kan inzetten.

Vorige keer hadden we het over de inzet van Infrastructure as Code (tip 1/5), maar ook microservices helpen om het containerplatform optimaal in te zetten en snel en eenvoudig releases te installeren.

Tip 2/5: Microservices
Goede software is altijd in ontwikkeling, waardoor updates regelmatig voorbij komen. Een container is een complete applicaties, inclusief de bijbehorende afhankelijkheden met andere software (dependencies). Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig een vorige versie van de software kunt terugzetten. Zo ben je altijd zeker van een werkend rollback-scenario. Zit er een onoverkomelijke bug in de nieuwe softwareversie? Start de vorige versie van je containerimage op en je bent weer terug in originele staat.

Door gebruik te maken van microservices deel je je applicatie als het ware op in kleine stukken. Om dit succesvol in te zetten, is het slim om hier alvast rekening mee te houden in je applicatieontwerp. Op deze manier kun je een klein gedeelte van de applicatie updaten. Omdat je kleinere updates doorvoert wordt de kans op een foutieve update kleiner. Voer liever 10 kleine updates per week door, dan één keer per maand een grote release. Zo verklein je de kans op fouten en kun je eventuele bugs simpeler en eenvoudiger oplossen, zonder impact op de complete applicatie.

Vooruitblik naar tip 3: Redundantie
In de volgende tip leggen we uit hoe redundantie bijdraagt aan de optimale inzet van een containerplatform.

Download de brochure ‘Een containerplatform inzetten: 5 tips
Alle tips nog eens rustig nalezen? Download onze brochure waarin we de 5 tips verzameld hebben door hieronder jouw gegevens in te vullen.

Geen titel(Vereist)

Heb je vragen of wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op, dan spreken we elkaar snel!

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649