Containerplatform tip 1/5: Infrastructure as Code

Een containerplatform slim inzetten

Kennisartikel | 9 augustus 2021

Als je gebruik maakt van gecontaineriseerde applicaties of overweegt deze te ontwikkelen, is de inzet van een containerplatform essentieel. Via het containerplatform kun je de software snel en gemakkelijk verspreiden onder gebruikers, deze eenvoudig onderhouden en snel op- en afschalen.

Het gebruik van een containerplatform kan vele malen complexer zijn dan in eerste instantie gedacht, omdat gecontaineriseerde applicaties en de onderliggende infrastructuur nauw met elkaar zijn verbonden. Deze integratie gaat veel verder dan in het geval van traditionele servers. Daarom geven wij in de aankomende weken 5 tips hoe je een containerplatform slim kan inzetten.

Tip 1/5: Infrastructure as Code
Wanneer je infrastructuur groeit is configuration drift een van de grootste uitdagingen waarmee je op termijn te maken zult krijgen. Configuration drift ontstaat wanneer iemand wijzigingen in de configuratie van de infrastructuur doorvoert, zonder deze vast te leggen. Dit kan impact hebben op de goede werking van de infrastructuur en daarmee dus ook voor de applicatie. Als je configuration drift wilt voorkomen, komen daar deze vraagstukken bij kijken:

  • Hoe zorg ik er voor dat alle infrastructuur volgens dezelfde designprincipes is opgebouwd?
  • Hoe kan ik aantonen dat alle infrastructuurcomponenten aan de vereiste compliancy-eisen voldoen?
  • Hoe kun je simpelweg snel nieuwe omgevingen beschikbaar stellen die gelijk zijn aan eerder opgebouwde omgevingen?

Het antwoord hierop is te vinden in Infrastructure as Code. Door middel van Infrastructure as Code leg je de ‘desired state’ vast; hoe jij wilt dat de omgeving eruit moet (blijven) zien. Voorheen moest je een virtuele machine aanmaken en daarbij meerdere velden handmatig invoeren. Dat is met Infrastructure as Code verleden tijd omdat je er nu een code van maakt en vervolgens het script draait. Door dit concept toe te passen, ben je er zeker van dat jouw infrastructuur er altijd uitziet zoals je dat vooraf hebt bedoeld gedurende de hele levenscyclus van het product. Een bijkomend voordeel is dat je hetzelfde script kan blijven herhalen. Op deze manier wordt de kans op fouten verminderd en is altijd inzichtelijk welke variabelen je hebt gehanteerd.

En dit zijn niet het enige voordelen van Infrastructure as Code. Net als bij de ontwikkeling van software kun je versiebeheer toepassen op je infrastructuur. Hierdoor zie je altijd precies hoe de infrastructuur in een vorige versie was gedefinieerd. Wie op een traditionele manier infrastructuur opbouwt, kent het probleem dat je na een wijziging niet meer exact naar de originele situatie terug kunt! Dat is met Infrastructure as Code dus verleden tijd.

Vooruitblik naar tip 2: Microservices
In de volgende tip leggen we uit hoe microservices helpen om slim en eenvoudig applicatie-updates uit te voeren.

Download de brochure ‘Een containerplatform inzetten: 5 tips
Alle tips nog eens rustig nalezen? Download onze brochure waarin we de 5 tips verzameld hebben door hieronder jouw gegevens in te vullen.

Geen titel(Vereist)

Heb je vragen of wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op, dan spreken we elkaar snel!

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649

Maarten van Hoeve
Accountmanager
06 – 4339 2649