Bruggen bouwen tussen Development en Operations

Auteur: Palle Cramer

Blog | 16 juni 2021

DevOps, infrastructure as code, Kubernetes en Azure… Het zijn allemaal onderdelen waar we binnen PinkRoccade Cloud Solutions elke dag druk mee bezig zijn. De IT-wereld staat niet stil en de behoefte verandert daarin mee. Het ontwikkelen en in de markt zetten (releasen) van software moet steeds sneller gaan. Nieuwe functionaliteiten en updates moeten snel en foutloos verspreid kunnen worden. De DevOps manier van werken helpt hierbij.

Als je mensen, processen en technologieën combineert, is het mogelijk om continu waardevolle producten en diensten te creëren die voldoen aan de behoeftes van eindgebruikers. In de basis is infrastructure as code een vereiste voor DevOps. Waar je vroeger een virtuele machine moest aanmaken en vervolgens handmatig diverse velden moest invoeren, maak je er nu code van en draai je het script. Je legt vast hoe een omgeving eruit moet (blijven) zien, oftewel de ‘desired state’, in plaats van dat je hem elke keer direct gaat bouwen. Het voordeel is dat je hetzelfde script kan blijven herhalen. Zo verminder je de kans op fouten en heb je altijd inzicht in welke variabelen je hebt gehanteerd. Dankzij de Git repository en de pipelines in Azure DevOps is het eenvoudig om de infrastructure as code uit te voeren en bijvoorbeeld een Kubernetes cluster op te zetten.

DevOps, het woord zegt het al, brengt development en operations dichter bij elkaar. Door infrastructure as code in te zetten, kunnen ontwikkelaars ook snel een omgeving opzetten en zijn ze hierin niet volledig afhankelijk van operations. Operations zorgt voor de juiste building blocks en development geeft de juiste variabelen mee voor de applicatie. Samenwerken is echter essentieel om de applicatie op de beste manier te laten landen in een omgeving. De verantwoordelijkheid verschuift daarmee ook: als ontwikkelaar krijg je meer te maken met het platform en vanuit operations heb je meer te maken met de applicatie. Veel en laagdrempelig met elkaar communiceren, de zogenaamde feedbackloop, draagt bij aan een beter en stabieler eindproduct.

Binnen PinkRoccade Cloud Solutions passen we de DevOps manier van werken steeds meer toe, wat leidt tot mooie toepassingen van ons nieuwe containerplatform gebaseerd op Azure Kubernetes Services. Dit platform is uitstekend geschikt om applicaties op te laten landen en te profiteren van de voordelen die de public cloud biedt. Maar DevOps is veel meer dan een nauwe samenwerking tussen development en operations en de inzet van infrastructure as code. Het is een manier van denken. Een cultuur. Samen werken aan een oplossing, waarin je verantwoordelijk bent voor het hele product: ‘you build it, you run it, you own it’.

Heb je vragen of wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op, dan spreken we elkaar snel!

Palle Cramer
DevOps engineer

Palle Cramer
DevOps engineer